فهرست مطالب

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عطیه آقاجانی، امید بهبودی* صفحات 1-18

    نگرانی درباره ی محیط زیست باعث شده حرکتی به نام نهضت سبز به وجود آید و شرکت های نیک اندیش پا از مقررات دولت ها فراتر بگذارند. آن ها از استراتژی هایی استفاده می کنند که محیطی پایدار به وجود می آورد و می-کوشند یک نظام اقتصادی بر جهان حاکم کنند که بقا و دوام این کره خاکی را تضمین کند. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر مسیولیت اجتماعی درک شده برند بر رفتار تعاملی پایدار مشتری، با تاکید بر نقش نگرانی های زیست محیطی و اعتماد سبز می باشد. جامعه آماری مشتریان محصولات کشاورزی فروشگاه های زنجیره ای مشهد بودند. حجم نمونه با فرمول کوکران 384 درنظر گرفته شد. داده ها از طریق پرسشنامه استاندارد Chuah et al. (2020) جمع آوری شد و روایی پرسشنامه از طریق روایی صوری و تایید خبرگان و روایی سازه با استفاده از بارهای عاملی و پایایی با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار PLS بهره گرفته شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که مسیولیت اجتماعی درک شده برند بر اعتماد سبز تاثیرگذار بوده است؛ اما تاثیر آن بر نگرانی های زیست محیطی تایید نشده است. همچنین مشخص شد که نگرانی های زیست محیطی و اعتماد سبز بر رفتار تعاملی پایدار مشتری تاثیر معناداری دارد. در نهایت تاثیر رفتار تعاملی پایدار مشتری بر وفاداری و رفتار شهروندی مشتری نیز تایید شد. پیشنهاد می شود برندها بر جنبه های محسوس مسیولیت اجتماعی تمرکز کرده و آن را برای مشتریان تشریح کنند تا آنان اهمیت موضوع را بهتر درک کنند.

    کلیدواژگان: اعتماد سبز، رفتار تعاملی پایدار مشتری، مسئولیت اجتماعی، نگرانی های زیست محیطی
  • طاهر عزیزی خالخیلی*، فاطمه رزاقی، میثم منتی زاده صفحات 19-37
    گیاهان دارویی نه تنها از لحاظ اقتصادی بلکه همچنین به خاطر تامین سلامت جامعه مورد توجه می باشند. علی رغم توسعه کشت گیاهان دارویی در چند سال اخیر در استان مازندران، یکی از چالش های مهم پیش روی کشاورزان، بازاریابی محصولات است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی چالش ها و راهکارهای بازاریابی محصولات گیاهان دارویی از دیدگاه کشاورزان استان مازندران اجرا شده است. جامعه آماری شامل کشاورزان تولیدکننده گیاهان دارویی در سطح چهار شهرستان ساری، نکا، بهشهر و گلوگاه در شرق مازندران بودند که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 339 نفر از آنها به شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شد. پژوهش حاضر از نظر رویکرد، کمی و از نظر جمع آوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. نتایج تحقیق نشان داد که کشاورزان عمدتا تولیدات خود را از طریق خرده فروشی، واسطه ها، و یا عطاری ها به فروش می رسانند. مهم ترین چالش های کشت و بازاریابی گیاهان دارویی از نظر کشاورزان عبارت بودند از هزینه بالای نهاده های تولید، تعداد کم کارگاه های فرآوری و بسته بندی، صادرات کم بین المللی، ناتوانی در جذب اعتبارات، آگاهی کم کشاورزان با بازاریابی گیاهان دارویی. از نظر آنها راهکارهایی مانند اعطای تسهیلات بانکی کم بهره، راه اندازی کارگاه های فرآوری، آموزش و توانمندسازی کشاورزان در زمینه بازاریابی، تسهیل صدور مجوزها، ایجاد بازارهای دایمی و موقتی فروش مستقیم، خرید تضمینی توسط دولت و ارایه سوبسیدهای مصرفی، می تواند بازاریابی گیاهان دارویی در سطح استان را بهبود دهد
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، چالش ها و راهبردها، فروش و بازاریابی، استان مازندران
  • سوزان زنداذر، کورش رضائی مقدم*، مهسا فاطمی صفحات 38-60

    خدمات و امکانات متنوعی شامل تخصیص فضای اداری و دفتری، انواع خدمات آموزشی و مشاوره ای و تسهیلات مالی و غیره به شرکت های دانش بنیان از طریق پارک های علم و فناوری و مراکز رشد، برای حمایت و کمک به رشد، توسعه و بلوغ این شرکت ها ارایه می گردد. هدف این مقاله، شناسایی و تحلیل مزایای استقرار شرکت های دانش بنیان در مراکز رشد پارک علم و فناوری از دیدگاه مدیران و مسیولان پارک و مراکز رشد و شرکت های مذکور است. روش این پژوهش کیفی و از نوع مطالعه چند موردی بود. داده ها، از طریق مصاحبه با 17 نفر از مدیران پارک علم و فناوری، مراکز رشد و مدیران شرکت های دانش بنیان مستقر در مراکز رشد پارک علم و فناوری فارس جمع آوری شد. از نرم افزار MAXQDA2020 برای کدگذاری و تحلیل داده ها استفاده شد. طبق نتایج، برخورداری از امکانات و خدمات متنوع، امنیت و حفاظت فیزیکی، اعتبارات، تعامل و هم افزایی و اشتغال و کارآفرینی از مزایای عمده ای است که شرکت های دانش بنیان به واسطه استقرارشان در فضای مراکز رشد پارک علم و فناوری از آن بهره مند هستند. مقایسه دیدگاه دو گروه مدیران پارک و مراکز رشد و شرکت ها نشان داد که عواملی مانند وام، آموزش و تعامل و هم افزایی از دیدگاه مدیران پارک و مراکز رشد پارک به ترتیب دارای درجه اهمیت بیشتری بودند، اما به اعتقاد مدیران شرکت های دانش بنیان، جلب اعتبار اجتماعی، آموزش و وام به ترتیب از اولویت بالاتری برخوردار بودند. شناسایی و توجه به عواملی که برای شرکت ها، اهمیت بالاتری دارند، می تواند به برنامه ریزی هرچه صحیح تر مدیران پارک و مراکز رشد و رضایت بیشتر اعضای شرکت ها بیانجامد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، محیط کاری، اعتبار اجتماعی، تسهیلات مالی
  • ودیعه چراغعلی، عباس خمسه*، رضا رادفر صفحات 61-80
    بحران های جهانی، توسعه اقتصاد ملی را به یک مشکل اساسی تبدیل کرده است. یکی از راه های دستیابی به توسعه اقتصادی، بهبود مکانیسم های تجاری سازی تحقیقات علمی است. با نگاهی به عملکرد پژوهش های کشاورزی در سال های گذشته می توان دریافت که برخلاف توانمندی های موجود در توسعه فناوری، بسیاری از آنها در امر تجاری سازی فناوری ناموفق عمل کرده اند. هدف این پژوهش طراحی مدلی برای تجاری سازی یافته های پژوهشی موسسات تحقیقاتی کشاورزی در قالب مدل راهبردی بوده است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرا جزء تحقیقات توصیفی- پیمایشی و از حیث جمع آوری داده ها کیفی است. این پژوهش در چهارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش نظریه داده بنیاد انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش اعضای هییت علمی موسسات تحقیقات کشاورزی وکسب و کارهای تجاری کشور در حوزه تجاری سازی بوده اند. نمونه گیری با روش گلوله برفی و تا زمان اشباع نظری دنبال شد که در مجموع 16 نفر از متخصصان را شامل گردید. در این پژوهش، از مصاحبه نیمه ساختاریافته به عنوان ابزار گردآوری داده ها و از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد و نرم افزار ATLAS.ti 8 استفاده شد. با توجه به یافته های پژوهش در بخش کیفی، 212 کد در قالب 24 مقوله شناسایی گردید که در قالب شرایط علی، شرایط زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که مدیریت، قوانین و مقررات و آینده نگری و توسعه زیرساخت از مهمترین عوامل تجاری سازی طرح های پژوهشی تحقیقاتی هستند.
    کلیدواژگان: کیفی، تجاری، اکوسیستم، پژوهش های تحقیقاتی
  • محمد فروزنده*، محمدعلی کریمیان صفحات 81-94

    گلخانه خورشیدی با استفاده از انرژی خورشید به عنوان منبع اصلی گرما و کاهش تقاضای سوخت فسیلی در تولید محصولات خارج فصل مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش بررسی جامعی در مورد طراحی، جنبه های انرژی و عملکردی محصول خیار در گلخانه خورشیدی و مقایسه با گلخانه تونلی ارایه شده است. لذا به منظور بررسی دما و مقایسه میزان سوخت مصرفی، در مزرعه تحقیقاتی پژوهشگاه زابل دو سازه گلخانه تونلی و خورشیدی ساخته شد. نمونه گیری ها شامل مقایسه عملکرد محصول خیار، دمای گلخانه و میزان سوخت مصرفی، در دو سازه بود. نتایج به دست آمده نشان داد در گلخانه تونلی 10247 لیتر و گلخانه خورشیدی 4017 لیتر گازوییل در بازه زمانی آذر تا اسفند ماه مصرف گردید که مجموعا معادل 7/60 درصد صرفه جویی در مصرف سوخت است. اختلاف درجه حرارت بین داخل و خارج گلخانه خورشیدی در آذر ماه بیش از 10 درجه سانتی گراد بود و درجه حرارت داخل تقریبا ثابت بود. دمای داخل هر دو سازه از ساعت 8 صبح به سرعت رو به افزایش بود اما نوسانات دمایی در داخل گلخانه تونلی از ساعت 13 لغایت 16 در طول زمستان بیشتر بود. میزان عملکرد محصول گلخانه خورشیدی 30 کیلوگرم در متر مربع بود که از نظر عملکرد تفاوتی با گلخانه تونلی نداشت. بنابراین با توجه به نتایج تغییرات دمایی و مصرف سوخت، گلخانه خورشیدی کارآمدتر بود. پیشنهاد می گردد با به کارگیری تنها یک عدد مشعل و استفاده از لحاف پوششی، دمای داخل گلخانه خورشیدی به ترتیب حدود 10 و 20 درجه سانتی گراد گرمتر از گلخانه تونلی و محیط بیرون تامین شود.

    کلیدواژگان: بهینه سازی سوخت، صرفه جویی انرژی، گلخانه خورشیدی، گلخانه تونلی
  • سحر رستمی، مرتضی انوشه*، فرهاد درویشی سه تلانی، عین الله کشاورز ترک، بابک محمدحسینی صفحات 95-116

    این پژوهش به منظور تدوین مدل پارادایمی توسعه کارآفرینی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر با رویکرد آینده پژوهی انجام شد. رویکرد حاکم بر پژوهش حاضر کیفی و از روش نظریه بنیانی استفاده شد. داده ها با استفاده از دو روش اسنادی و میدانی و با بهره گیری از پویش محیطی و روش های نمونه گیری هدفمند و نظری جمع آوری شد. متعاقبا از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 12 نفر از خبرگان اشباع نظری حاصل شد. سپس با کدگذاری باز، محوری و گزینشی، مدل توسعه کارآفرینی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر تدوین شد. در این پژوهش از دو نوع زاویه بندی داده ای و زاویه-بندی تحلیل جهت افزایش اعتبار یافته های تحقیق استفاده شد. بنا بر نتایج پژوهش، توسعه کارآفرینی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، طیف وسیعی از اقدامات را در بر می گیرد که با رویکرد روش تحلیل لایه ای علت ها، در چهار سطح، اسطوره - استعاره، جهان بینی- گفتمان، نظام های اجتماعی و سطح لیتانی دسته بندی شد. همچنین بستر پتانسیل های منطقه، دیدگاه آحاد جامعه به عنوان شرایط زمینه ای و شرایط سیاسی - قانونی، مالی، فناورانه و دانش فنی به عنوان شرایط مداخله گر بر چهار لایه اقدامات تاثیرگذار است. در نهایت تضمین سلامتی انسان و محیط زیست، ایجاد اشتغال، شکل-گیری کسب و کارهای نوین، رفاه اجتماعی و امنیت انرژی به عنوان مهمترین پیامدهای این اقدامات شناسایی شد. در راهبردهای آینده نگارانه بر اساس تحلیل لایه ای علت ها، تاکید اصلی بر الگوهای ذهنی است که چگونگی درک و پاسخگویی به دنیای پیرامون را تحت تاثیر قرار می دهند. بعد از این مرحله، باید به ایجاد تغییر در سیاستگذاری ها و قوانین اقدام شود و بر اساس آن ساختارها تغییر یابد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، انرژی تجدیدپذیر، آینده پژوهی، نظریه داده بنیاد، تحلیل لایه ای علت ها
  • فائزه رضایی، فریدون آزما*، روح الله سمیعی، سامره شجاعی صفحات 117-142

    دانشگاه های آزاد اسلامی به عنوان یکی از مراکز آموزش عالی معتبر در کشور می باشد. این دانشگاه ها با داشتن منابع انسانی و مالی، و همچنین ایجاد فرصت های ایده محور نتوانسته انتظارات را در بخش کارآفرینی دانشگاهی و ایجاد فرصت های شغلی برآورده سازد. از این رو شکل گیری بسترهای محیطی و سازمانی کارآفرینی دانشگاهی قابلیت محور از ضروریات است. در همین راستا، تحقیق حاضر به تحلیل کارآفرینی دانشگاهی قابلیت محور در دانشگاه های آزاد اسلامی استان گلستان پرداخته است. در این پژوهش برای دستیابی به الگوی مفهومی تاثیر مولفه های کارآفرینی دانشگاهی از روش کیفی تیوری داده بنیاد استفاده شد که مبنای اصلی جمع آوری اطلاعات در این روش، انجام 15 مصاحبه نیمه ساختاریافته با اساتید آگاه در دانشگاه آزاد اسلامی بود. انتخاب نمونه ها به روش گلوله برفی انجام شد. پس از انجام مصاحبه ها و جمع آوری اطلاعات، کدهای به دست آمده در بخش-های مختلف تجزیه و تحلیل شده و پس از طی مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی، مدل نهایی از مجموع مقوله ها به دست آمد. با توجه به مقوله ها و متغیرهای به دست آمده از تحقیق، توجه به هر یک از آن ها تحقق هدف نهایی کارآفرینی دانشگاهی قابلیت محور را موجب می شود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، آموزش عالی، استراتژی سازمانی، فرهنگ سازمانی، تئوری داده بنیاد
  • رویا مجیدی، رحمت الله امیراحمدی*، غلامرضا حسنی درمیان، صدیقه امینیان صفحات 143-151

    تحقیق کاربردی حاضر با رویکرد برنامه ریزی راهبردی با هدف تحلیل وضعیت و تدوین راهبردهای توسعه کارآفرینی در شهر مشهد اجرا شد. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که شامل، تعداد 48 عامل خارجی (17 مورد فرصت ها و 31 مورد تهدیدها) و 53 عامل داخلی (28 مورد قوت ها و 25 مورد ضعف ها) بود. تحلیل داده ها بر مبنای چارچوب SWOT و ماتریس برنامه ریزی راهبردی انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل 30 نفر از کارشناسان (اعضای هیات علمی، مجریان و کارشناسان ارشد در حوزه شهرسازی و متخصصین حوزه برنامه ریزی توسعه در استانداری خراسان رضوی) بود. نتایج رتبه بندی گویه ها نشان داد که مهمترین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید به ترتیب عبارتند از «وجود آستان قدس به عنوان جاذبه ی قوی جهت جذب گردشگران مذهبی»، «ضعف در سیاست های نگهداری و تعمیرات وسایل حمل و نقل عمومی»، «رونق اقتصادی و توسعه فرصت های کسب وکار» و «کنترل و دخالت همه جانبه دولت». یافته های تحلیل SWOT نشان داد که مجموع امتیاز عوامل داخلی به ترتیب 910/2 و 650/3 و مجموع امتیاز عوامل خارجی به ترتیب 049/3 و 663/2 می باشد. با توجه به نتایج به دست آمده راهبردهای توسعه کارآفرینی در شهر مشهد به راهبردهای تهاجمی (SO) نزدیک است. از بین راهبردهای تهاجمی این موارد اهمیت بیشتری داشته است: استفاده از نظرات متخصصان و کارآفرینان در تصمیمات شهری، تقویت نهادهای مدنی و جامعه صنفی، تمرکز بر فعالیت های کارآفرینی گردشگری جهت بهره برداری از منابع و جاذبه های موجود به منظور کسب درآمد و اشتغالزایی.

    کلیدواژگان: کارآفرینی شهری، کسب و کار شهری، شهر هوشمند، راهبرد
  • هاشم آقازاده، علی محبی* صفحات 152-167
    امروزه دو بعد ایرانی و اسلامی در تدوین راهبرد به یکی از کلیدی ترین مفاهیم عرصه حکمرانی تبدیل شده است. هدف از این پژوهش، ارایه سازوکاری است که از طریق آن کارگزاران حاکمیت قادر باشند این دو بعد را در تدوین سیاست های کلی حکمرانی اسلامی لحاظ کنند. پژوهش حاضر، یک پژوهش کاربردی و گردآوری داده ها به روش توصیفی-تحلیلی انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها به روش تحلیل محتوا و مضمون و با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام پذیرفت. در این پژوهش ابتدا ادبیات معاصر حکمرانی اسلامی و الگوی پیشرفت مورد بررسی قرار گرفت که حاصل تحلیل آنها پنج منظر اصول، مبانی، ماموریت، چالش ها و حکمرانی غیراسلامی بود. سپس آیات مرتبط قرآن کریم مورد بررسی قرار گرفت که نتیجه تحلیل مضامین آنها شش دسته کلی با این عناوین بود: (1) حکمرانی متعالی، (2) حکمرانی غیرمتعالی، (3) الزامات حکمرانی متعالی، (4) چالش ها و مشکلات، (5) چشم انداز، وظایف و اهداف حکمرانی و (6) حدود، عدالت و کنترل. با قرار دادن مضامین به دست آمده در محور های عمودی و افقی، ماتریسی به دست آمد که به وسیله آن امکان لحاظ کردن همزمان دو بعد اسلامی و ایرانی در تدوین راهبرد ها، میسر شد و به این ترتیب یک سازوکار اجرایی برای تدوین راهبردهای متناسب با الگو های اسلامی ایرانی مورد استفاده قرار گرفت. در نهایت یک نمونه از فرآیند تدوین راهبرد با استفاده از این سازوکار انجام شد و بر اساس آیات مربوطه و نظرات اندیشمندان ایرانی این موضوع راهبردهای مشخصی به دست آمد.
    کلیدواژگان: تدوین راهبرد، حکمرانی، حکمرانی خوب، راهبردهای حکمرانی اسلامی، حکمرانی متعالی
  • محمدعلی سیاه سرانی کجوری*، عیسی نیازی، حسین بلوچی صفحات 168-185

    کسب وکارهای خانگی آنلاین با وجود اهمیت فراوان از نظر اشتغال زایی و کارآفرینی، با چالش ها و مشکلات فراوانی مواجه هستند که می تواند بقا و توسعه آن ها را به خطر بیندازد. هدف پژوهش حاضر، تبیین نقش تبلیغات دهان به دهان الکترونیک (تدبدا) بر اعتمادسازی و پیشبرد فروش کسب وکارهای خانگی آنلاین است. این پژوهش کاربردی بوده، از حیث هدف توصیفی است. اعضای نمونه ی آماری این پژوهش، 386 نفر از مصرف کنندگان ساکن مازندران با تجربه حداقل یک بار خرید محصولات کسب وکارهای خانگی در بستر رسانه های اجتماعی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس و از طریق پرسشنامه های تدبدا، پیشبرد فروش و اعتماد آنلاین مورد بررسی قرار گرفتند. پایایی ابزار تحقیق به وسیله بررسی سازگاری درونی و روایی آن از طریق روایی همگرا و روایی واگرا مورد سنجش و تایید قرار گرفت. جهت بررسی فرضیات تحقیق از مدل معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد در سطح اطمینان پنج درصد اعتماد آنلاین تاثیر مستقیم، مثبت و معناداری بر پیشبرد فروش دارد و دو بعد محتوای تدبدا و جاذبه مثبت تدبدا به طور مثبت و بعد جاذبه منفی تدبدا به طور منفی پیشبرد فروش را تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین تدبدا به عنوان متغیر تعدیل گر می تواند اثر متغیر اعتماد آنلاین بر پیشبرد فروش را افزایش دهد. یافته ها نشان داد پیشبرد فروش وابستگی زیادی به اعتماد آنلاین دارد و این رابطه نیز به وسیله تدبدا به صورت مثبت یا منفی تحت تاثیر قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تبلیغات دهان به دهان الکترونیک، اعتماد آنلاین، پیشبرد فروش، کسب و کارهای خانگی
|
  • Atiyeh Aghajani, Omid Behboodi * Pages 1-18

    Concerns about the environment have led to a movement called the Green Movement, and philanthropic companies have gone beyond government regulation. They use strategies that create a sustainable environment and seek an economic system that will ensure the survival of the planet. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impact of perceived brand social responsibility on sustainable customer interaction behavior, with emphasis on the role of environmental concerns and green trust in agricultural products. The population of this research is the customers of agricultural products of Mashhad chain stores and the sample size according to Cochran's formula is 384 people. Data were collected through the standard questionnaire of Chuah et al. (2020) and the validity of the questionnaire was confirmed through face validity and expert validation and construct validity using factor loads, and reliability using Cronbach's alpha test and combined reliability. Structural equation modeling was used to analyze the data with PLS software. The results of this research show that the perceived social responsibility of the brand has influenced green trust; But its impact on environmental concerns has not been confirmed. It was also found that environmental concerns and green trust have a significant effect on the customer's sustainable engagement behavior. Finally, the effect of the customer's sustainable engagement behavior on the loyalty and citizenship behavior was also confirmed. It is suggested that brands focus on the tangible aspects of social responsibility and explain it to customers so that they understand the importance of the issue better.

    Keywords: Green Trust, Sustainable Customer Engagement Behavior, Social Responsibility, Environmental Concerns
  • Taher Azizi-Khalkheili *, Fatemeh Razzaghi Borkhani, Meysam Menatizadeh Pages 19-37
    Medicinal plants not only have economic advantages but also can improve social health. In spite of developing the plantation of medical plants throughout Mazandaran province, one of the main challenges of that the farmers are faced is the marketing of their products. Present study aimed to analyze marketing of medical plants products, and to present appropriate marketing strategies based on farmers’ views. Statistical population included the farmers who were cultivating medical plants in the eastern part of Mazandaran province (Sari, Neka, Behshahr and Galogah Township). 339 farmers were selected as sample by stratified random sampling using the Krejcie and Morgan table. Descriptive and quantitative research method, survey technique and questionnaire tool were used to collect data. The research results showed that farmers mainly sell their products through retailing, brokers, or medicinal herbs sellers. The most important challenges in the cultivation and marketing of medicinal plants have been the high cost of production inputs, the small number of processing and packaging workshops, low international exports, the inability to access to financial credits, and the low awareness of farmers about the marketing of medicinal plants. based on the farmers’ view, strategies such as granting low-interest financial credits, setting up processing workshops, training and empowering farmers in the field of marketing, facilitating the issuance of licenses, creating permanent and temporary markets for direct sales, guaranteed purchase by the government and providing consumption subsidies, can improve marketing of medicinal plants
    Keywords: Medicinal plants, Challenges, strategies, Marketing, Mazandaran Province
  • Suzan Zandazar, Kurosh Rezaei-Moghaddam *, Mahsa Fatemi Pages 38-60

    There are variuos services and facilities including offices, educational and advisory services as well as financial credites provided to knowledge-based companies through Science and Technology Parks and incubators in order to support and contribute to the development and maturity of these companies. The main purpose of this study was to explore, identify and analyze the advantages of knowledge-based companies established in Science and Technology Park from the viewpoints of the managers and officials of the parks and companies. The research method was qualitative with multiple case study. The data was collected through interviews with 17 managers of Science and Technology Park, incubators and managers of knowledge-based companies established in incubator of Fars Science and Technology Park. Data analysis was conducted using MAXQDA2020 through data coding. Based on the results, having various facilities and services, security and physical protection, credits, interaction and synergy, as well as employment and entrepreneurship were the major advantages that knowledge-based companies benefit due to their physical location in the Science and Technology Park. Comparison of the opinions of two groups of park managers and companies indicated that the factors such as loans, training and interaction and synergy were more important from the opinion of the park managers, but according to the knowledge-based companies` managers, social credit, training and loans had a higher priority, respectively. Identifying the factors which are more important for companies can lead to more accurate planning of park managers and more satisfaction of company members.

    Keywords: Entrepreneurship, Working area, Social credit, Financial facilities
  • Vadieh Cheraghali, Abbas Khamseh *, Reza Radfar Pages 61-80
    Global crises have turned the development of the national economy into a fundamental problem. One of the ways to achieve economic development is to improve the commercialization mechanisms of scientific research. By looking at the performance of agricultural researches in the past years, it can be seen that, contrary to the existing capabilities in technology development, many of them have failed in the commercialization of technology. The purpose of this research was to design a model for the commercialization of research findings of agricultural research institutes in the form of a strategic model. The current research is a part of descriptive-survey research in terms of practical purpose and in terms of implementation method, and in terms of qualitative data collection. The statistical population of this research was the academic faculty members of the country's agricultural and commercial research institutes in the field of commercialization. Sampling was followed by the snowball method until theoretical saturation, which included a total of 16 experts. In this research, a semi-structured interview was used as a data collection tool and an approach based on database theory and ATLAS.ti 8 software was used. According to the research findings in the qualitative part, 212 codes were identified in the form of 24 categories, which were placed in the form of causal conditions, background conditions, intervening factors, strategies and consequences. The findings of the research showed that management, laws and regulations, foresight and infrastructure development are the most important factors in the commercialization of research projects.
    Keywords: Qualitative, commercial, Ecosystem, research studies
  • Mohamad Forouzandeh *, MohammadAli Karimian Pages 81-94

    The solar greenhouse uses solar energy as the main source of heat and reduces fossil fuel production in off-season crops. In this research, a comprehensive review has been presented about the energy saving and yield aspects of cucumber in solar greenhouse and tunnel greenhouse. In order to evaluate temperature and fuel consumed, were built tunnel and solar greenhouses in research institute of Zabol, Iran. Sampling included comparison of cucumber yield, greenhouse temperature and fuel consumption in two structures. The results showed that 10,247 and 4,017 liters of diesel were consumed in tunnel and solar greenhouse respectively from December to March, which is a 60.7% saving in fuel. The temperature difference between the inside and outside of the solar greenhouse in December was more than 10°C and the temperature inside was constant in this time. The inside temperature of both structures was increasing rapidly from 8:00 am, but the tunnel greenhouse inside temperature fluctuations were more from 1:00 pm to 4:00 pm during winter. The yield of the solar greenhouse was 30 kg m-2, which was not different with the tunnel greenhouse. Therefore, according to the temperature changes curves and consumption fuel of two greenhouses, solar greenhouse was more efficient than the tunnel. It is suggested that by using only one heater and a cover, the temperature inside of solar greenhouse is approximately 10°C and 20°C warmer than the tunnel greenhouse and ambient respectively.

    Keywords: Energy saving, Optimization fuel, Solar greenhouse, Tunnel greenhouse
  • Sahar Rostami, Morteza Anoosheh *, Farhad Darvishi Se Talani, Einollah Keshavarz Turk, Babak Mohammadhossaini Pages 95-116

    This research was conducted in order to formulate a paradigm model of entrepreneurship development in the field of renewable energies with a futures studies approach. The approach governing the current research was qualitative and the grounded theory method was used. Subsequently, theoretical saturation was achieved through semi-structured interviews with 12 experts. Then, with open, axial and selective coding, the entrepreneurship development model in the field of renewable energies was developed. In this research, two types of data angle and analysis angle were used to increase the validity of research findings. According to the results of the research, the development of entrepreneurship in the field of renewable energy includes a wide range of actions, which were compiled based on the method of causal layered analysis, in four levels, myth-metaphor, worldview-discourse, social systems and litany level. Also, the potentials of the region, the views of the community members as background conditions, as well as political-legal conditions in the field of renewable energy, financial factors, technological factors and technical knowledge also affect the above four layers as intervening conditions. Finally, the most important benefits of entrepreneurship development in the field of renewable energy, ensuring human health and the environment, creating employment and new businesses, social welfare and energy security, and its most important cost, the high initial cost, were shown. In futuristic strategies based on causal layered analysis, the main emphasis is on mental patterns that influence how to understand and respond to the surrounding world.

    Keywords: Entrepreneurship, Renewable energy, Futures studies, Foundational data theory, Causal layered analysis
  • Faezeh Rezaei, Fereydoon Azma *, Roohalla Samiee, Samereh Shojaei Pages 117-142

    Islamic Azad University is one of the prestigious higher education centers in the country. These universities, having human and financial resources, as well as creating idea-oriented opportunities, could not meet the expectations in the field of academic entrepreneurship and creating job opportunities. Therefore, the formation of environmental and organizational platforms for academic entrepreneurship is one of the necessities. In this regard, the present research has analyzed the capability-oriented academic entrepreneurship in Islamic Azad Universities of Golestan province. In this research, in order to obtain a conceptual model of the influence of university entrepreneurship components, the qualitative method of foundation data theory was used, and the main basis for collecting information in this method was conducting 15 semi-structured interviews with knowledgeable professors of Islamic Azad University. The selection of samples was done by snowball method. After conducting the interviews and collecting information, the obtained codes were analyzed in different sections and after going through the three stages of open, central and selective coding, the final model of the total of central categories, causal conditions, intervening conditions , solutions, consequences, and results obtained from capability-oriented academic entrepreneurship. Each of these conditions and factors that make up the model have variables and categories that pay attention to them to achieve the ultimate goal of academic entrepreneurship based on capability.

    Keywords: Entrepreneurship, Higher Education, Organizational Strategy, Organizational Culture, Foundation Data Theory
  • Roya Majidi, Rahmatollah Amirahmadi *, Gholamreza Hassani Darmian, Sedigheh Aminian Pages 143-151

    This applied research was carried out with a strategic planning approach aimed to analyze the situation and formulating entrepreneurship development strategies in the city of Mashhad. The research tool was a questionnaire that included 48 external factors (17 opportunities and 31 threats) and 53 internal factors (28 strengths and 25 weaknesses). Data analysis was done based on SWOT framework and strategic planning matrix. The target population of the research included 30 experts (academic faculty members, executives and senior experts in the field of urban planning and experts in the field of development planning in the governorate of Khorasan Razavi province). The results of the ranking of the items showed that the most important items of strength, weakness, opportunity and threat are "the presence of Astan Quds as a strong attraction to attract religious tourists", "weakness in the policies of maintenance and repairs of means of transportation" and public transport", "economic development and development of business opportunities" and "control and all-round intervention of the government". The findings of SWOT analysis showed that the total score of internal factors is 2.910 and 3.650, and for external factors is 3.049 and 2.663, respectively. According to the obtained results, entrepreneurial development strategies in Mashhad city are close to SO strategies. Among these strategies, the following have been more important: using the opinions of experts and entrepreneurs in urban decisions, strengthening civil institutions and trade unions, focusing on tourism entrepreneurial activities to exploit existing resources and attractions in order to earn money and job creation.

    Keywords: Urban entrepreneurship, Urban business, Smart city, Strategy
  • Hashem Aghazade, Ali Mohebbi * Pages 152-167
    Today, Iranian and Islamic dimensions in strategy formulation became the keys in the governance. This study aims to provide a mechanism by which the governors are able to consider the two dimensions in Islamic governance grand strategy formulation. The research was applied in terms of its purpose and the data analysis method was theme analysis using the MAXQDA software. In this study, first, the contemporary Islamic governance literature was investigated that ends to five perspectives, namely, principals, basics, mission, problems and non-Islamic governance. Then, the Holy Quran Verses were investigated whose themes analysis end to six categories, namely, excellence governance, non-excellence governance, the necessities of excellence governance, problems and issues, perspectives and objectives, and justice and control. Putting the extracted themes in a two axes, we reached to a sort of matrix by which we can both consider the Islamic perspective and the Iranian perspective in strategy formulation concurrently. Finally, using this mechanism, a sample of strategy formulation was done in which we reach to some strategies that correspond to themes and perspectives and both Holy Qoran Verses as well as Iranian scholars’’ ideas are considered in the process.
    Keywords: Strategy Formulation, Governance, Good governance, Islamic Governance Strategies, Excellence Governance
  • MohammadAli Siahsarani Kojuri *, Eesa Niazi, Hossein Balouchi Pages 168-185

    Despite the importance of online home businesses in terms of employment and entrepreneurship, they face many challenges and problems that can jeopardize their survival and development. The purpose of this research is to explain the role of electronic word-of-mouth (eWOM) advertising on building trust and promoting sales. This research is applied, it is descriptive in terms of purpose. The members of the statistical population of this research were 386 consumers of Mazandaran with the experience of buying home business products at least once on the platform of social media, which was carried out using a non-random sampling method available and through eWOM questionnaires, sales and online trust were investigated. The reliability of the research instrument was measured and confirmed by examining its internal consistency and validity through convergent validity and divergent validity. Structural equation model was used to check research hypotheses. At the confidence level of five percent, the results showed that online trust has a direct, positive and significant effect on the promotion of online home business sales. The content dimensions of eWOM advertising and the positive attraction of eWOM advertising positively and the negative attraction dimension of eWOM advertising negatively affect the sales promotion. Also, eWOM advertising as a moderating variable can increase the effect of the online trust variable on the promotion. The findings of the present study showed that the promotion is highly dependent on online trust and this relationship is also affected positively or negatively by attention.

    Keywords: Electronic word of mouth advertising, Online trust, Sales promotion, Home businesses